Kehonkoostumusmittaus

Tieto ehkä lisää tuskaa, mutta mitä enemmän tiedät terveydentilastasi, sitä paremmin voit tehdä oikeanlaisia muutoksia. Monet tyytyvät vakaan tai BMI:n mittaamiseen, mutta näistä kumpikaan ei kerro paljoa terveydestä. Majurimovella kehonkoostumus testataan Jawson ioi 353 laitteella. Mittauksessa käytetään biosähköistä impedanssimenetelmää, joka arvioi eri kudosten kykyä johtaa sähköä. Mittaus itsessään kestä 30sec. Mittaukseen osallistuvan ei tarvitse osata itse tulkita tuloksiaan, vaan tulokset käydään valmentajan kanssa läpi.

Suosituksia mahdollisimman tarkan mittaustuloksen saavuttamiseksi

  • Mittaus tulisi tehdä n. 2 tuntia ruokailun jälkeen
  • Vältä diureettisten tuotteiden (esim. kahvi ja energiajuomat) nauttimista ennen mittausta (noin 4 tuntia)
  • Voit juoda vettä noin 2 tuntia ennen mittausta
  • Vältä treenausta, saunaa tai muita ylimääräistä hikoilua aiheuttavaa  rasitusta vähintään 4 tunnin ajan ennen mittausta
  • Vältä alkoholin käyttöä vähintään 24 tuntia ennen mittausta

Mitä kehonkoostumusmittaus kertoo:

Rasvaprosentti % / Rasvan massa kg

Liian korkea rasvaprosentti altistaa esimerkiksi korkealle verenpaineelle, sydänsairauksille, tyypin 2 diabetekselle ja syöpäsairauksille. Liian matala rasvaprosentti ei myöskään ole terveellinen, sillä tietty määrä rasvaa tarvitaan ruumiinlämmön ylläpitämiseen, nivelten ja sisäelinten suojaamiseen. Naisilla hormonitoiminnan säätely häiriintyy alhaisesta rasva %.

Rasvaton massa kg

Rasvaton massa kertoo lihasmassan, luumassan ja veden yhteismäärän kehossasi.

Lihasmassa kg

Lihasmassan määrä lisääntyy liikuntaa aktiivisesti harrastavilla. Suurempi lihasmassa tarkoittaa myös suurempaa kalorikulutusta.

Kehon nestepitoisuus

Kehon nestepitoisuus vaikuttaa keskittymiseen, urheilusuorituksiin ja yleiseen hyvinvointiin. Päivässä pitäisi saada noin 2 litraa nestettä, jotta ideaali nestetasapaino säilyisi.

Painoindeksi (BMI)

Kertoo ihannepainosi pituutesi ja painosi perusteella. Oma arvosi suhteutetaan skaalaan, jossa kategoriat ovat alipainoinen, normaalipainoinen, ylipainoinen ja sairaalloisen ylipainoinen. Painoindeksiä käytetään paljon tutkittaessa esimerkiksi lihavuutta eri maissa.

Luumassa (kg)

Luumassa kertoo luiden painon kehossasi. Luku on sidoksissa osaltaan lihasmassaan, sillä liikkuminen ja lisääntynyt lihasmassa ovat yhteydessä luiden terveyteen.

Vartalotyyppi

Mittaus erottelee 9 eri vartalotyyppiä lihasmassan ja rasvamäärän perusteella. Näin saat paremman kokonaiskuvan mittaustuloksista.

Viskeraalisen rasvan arvo

Viskeraalinen rasva on kehossa vatsan alueella, suojaamassa tärkeitä elimiä. Matala viskeraalisen rasvan määrä ehkäisee riskiä sairastua esimerkiksi sydänsairauksiin, korkeaan verenpaineeseen tai tyypin 2 diabetekseen. Terveelliset tasot ovat 1-9, liian korkeat tasot puolestaan 9-

Perusaineenvaihdunta (kcal)

Arvo kuvastaa minimikalorimääräsi, jonka kehosi kuluttaa totaalisessa levossa. Korkea lihasmassa lisää metabolista tasoasi. Perusaineenvaihdunta lajitellaan hitaaseen, keskivertoon tai korkeaan kalorinkulutukseen.

Kehon metabolinen ikä

Metabolisen iän arvoa verrataan muiden saman ikäisten metaboliseen ikään. Jos metabolinen ikäsi on suurempi kuin oikea ikäsi, sinun tulisi liikkua enemmän.